Koreansk prisvinner til Framtidsbiblioteket

Aktuelt   

Han Kang er den femte forfatteren i Framtidsbiblioteket.

«Når alt kommer til alt, handler Framtidsbiblioteket om papirbøkenes skjebne. Jeg vil gjerne be en bønn for skjebnen til både mennesker og bøker», sier den koreanske forfatteren Han Kang. Hun er i dag annonsert som årets forfatter i Framtidsbiblioteket. Framtidsbiblioteket er et kunstprosjekt av den skotske kunstneren Katie Paterson. Det består av en skog plantet i Nordmarka som skal bli til papir om hundre år. På papiret skal det trykkes en antologi av hundre tekster fra hundre forfattere. Kang er den femte av disse.

Sørkoreanske Han Kang er kanskje mest kjent for romanen The Vegetarian (2015), som hun mottok den internasjonale Man Booker-prisen for i 2016. Den utgis på norsk på Pax forlag i høst. Hun har også skrevet romanen Levende og døde (2014), om massakeren i Gwanju i 1980. Boka kom på norsk i 2017 oversatt av Vivian Evelina Øverås. Kang har også utgitt kortprosa. «Hun fører oss helt inn i kjernen av menneskelig erfaring med tekster som er dypt ømme, og transformative. Jeg er overbevist om at hennes synspunkter kommer til å bli båret fram gjennom trær, og mottatt årtier fra nå, fortsatt like tidløse», sier kunstner Paterson om forfatteren.

De fire forrige forfatterne som allerede har bidratt til Framtidsbiblioteket er: Margaret Atwood, Sjón, David Mitchell og Elif Shafak.

Les mer om Framtidsbiblioteket her.


DENNE ARTIKKELEN ER HENTA FRÅ Deichmans litteraturblogg