Finn leseglede med bøker om dataspill og programmering

Aktuelt   

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Illustrasjon: Cappelen Damm, Egmont, Aschehoug, Gyldendal, Mangschou, Spektrum og Info vest

Denne uka inntar over 300 jenter fra 3., 4. og 5. klasse Hovedbiblioteket for en dag fullspekket av teknologi, koding og digital lek. Det er nemlig tid for årets Girl Tech Fest, en festdag som skal inspirere jenter til å studere teknologi gjennom å vise hvor gøy teknologi er, og hvilke muligheter den kan gi. At vi bruker veldig mye tid på teknologi er ikke til å stikke under en stol, tid som tas vekk fra andre aktiviteter som å lese.

Kan man, i stedet for å være kritisk til all tiden som brukes på ny teknologi, forsøke å bruke interessen som en inngang til lesing? Det finnes flere måter å nærme seg tematikken på, enten det er via ebøker, bøker om programmering, dataspill og koding eller papirbøker som tar i bruk ny teknologi.

Slik låner du ebøker på biblioteket

Det finnes en rekke bøker som setter seg fore å lære barn og unge om teknologi, og da mer spesifikt hvordan man selv kan bruke den. To enkle håndbøker er Lær å kode: datakoding trinn for trinn av Max Wainewright og Spill- og dataprogrammering: en illustrert trinn-for-trinn-guide av Carol Vorderman.

Boka Hei Ruby: oppdag koding av Linda Liukas lærer også barn om datamaskiner og koding, men med en fortelling som gjør det enklere å henge med. I boka blir vi kjent med Ruby som drar ut i en verden som er full av skjulte mønster, koder og problem som skal løses. Den blir en introduksjon til tenking og begreper i den digitale verden, i tillegg til at den handler om å tenke kreativt og selvstendig. To andre bøker som også kan passe for lesere på mellomtrinnet er Vennskapskoden og Først til mål!. De er begge en del av serien Jenter som koder skrevet av Stacia Deutsch, som forener teknologiinteresse med vennskap, utfordringer, problemløsing og godt humør.

For litt eldre leserne har det de siste årene kommet ut flere gode bøker som leker med menneskers forhold til teknologi. I Tor Arve Røssland Gamer blir vi kjent med en vennegjeng som blir oppslukt av et dataspill der de kan vinne en stor pengepremie. Det skaper både samhold, konflikt og utfordringer. Røssland er en forfatter med en rekke bøker bak seg, og presenterer her en fartsfylt og lettlest bok fra et miljø som er gjenkjennelig for mange ungdommer.

Se hele lista med bøker om dataspill for barn og unge

I Endre Lund Eriksens Baksiden reiser vi frem i tid. Den handler om Katrine og Julian som har snakket sammen på nettet, men som aldri har møtt hverandre. De lever i en tid der det tilbys turistturer til månen, selv om det ikke nødvendigvis er helt trygt. Pappaen til Katrine forsvant nemlig på en sånn tur, og ble erklært død. Ved bokas begynnelse mottar allikevel Katrine en epost fra sin avdøde pappa, og hun trenger hjelp av Julian til å finne ut hva som foregår. En oppfinnsom og fartsfylt bok som ble nominert til ungdommenes egen pris, Uprisen, i 2018.

Det finnes også bøker som bruker teknologi på en ny måte, såkalte AR-bøker. Dette er bøker hvor bøkene kommer til live ved hjelp av en app på mobil eller nettbrett. I noen av dem kan man blant annet lese om insekter, dinosaurer eller valper.

God stemning under Girl Tech Fest. Foto: Gorm K. Gaare / Oslo Innovation Week


DENNE ARTIKKELEN ER HENTA FRÅ Deichmans litteraturblogg