Tre mulige prisvinnere

Aktuelt   

Tekst og bilde: Nora Nordskar Hoel

I dag deles det ikke ut en nobelpris i litteratur, men allikevel skal en forfatter hedres. I Sverige har det blitt opprettet en gruppe som kaller seg Den nya akademien i kjølvannet av #metoo-skandalen som fikk det opprinnelige akademiet til å rakne. Den nya akademien vektlegger demokrati, åpenhet, empati og respekt og har opprettet en alternativ litteraturpris i tråd med det. I motsetning til tidligere har det derfor vært en åpen prosess som har ledet frem til at tre forfattere ble nominert, Maryse Condé, Neil Gaiman eller Kim Thúy.

Les alt om prosessen rundt prisen på Nya akademiens nettsider

12. oktober ble det offentliggjort at Maryse Condé vinner prisen. I stedet for å skrive en hyllest til henne ønsker vi å løfte frem alle de tre, vidt forskjellige forfatterne. Prisen kan være en døråpner inn til nye bøker og forfatterskap, for her er det store leseopplevelser å finne!

Kim Thúy

Kim Thúy (f. 1968) er en kanadisk forfatter med vietnamesisk opphav. Hun har tre bøker bak seg, den siste kom ut tidligere i år. På svensk er alle hennes bøker tilgjengelig, inkludert en kokebok krydret med personlige historier. Til norsk er kun én av hennes titler, Ru, oversatt, gjort av Heidi Grinde. Vi har derfor tatt en liten prat med hennes norske forlegger, Cathrine Almaas i Perleblekk forlag.

Hva kjennetegner Kim Thúy forfatterskap?
Kim sine tekster er korte, poetiske og kronologien er flytende. Hun har blikk for små detaljer, og med svart humor blir historiene hennes sterke.

Hvordan oppdaget du hennes bøker?
Jeg fikk tips fra Kims svenske forlegger, Johanna Daehli i Sekwa Förlag.

Lån Kim Thúys bøker på Deichman

Hvorfor ønsker du å gjøre Thúys forfatterskap tilgjengelig for norske lesere?
I boken Ru, som er en selvbiografisk roman, får man oppleve en unge jentes opplevelse som båtflyktning, opphold i flyktningleir og livet i eksil i Canada. Det gir en leser mulighet til å få et innblikk i en verden som de færreste kjenner til. Samtidig er boken full av varme og humor.

Hvorfor fortjener hun å vinne prisen?
Fordi hun har en helt unik stemme både gjennom sin måte å skrive på, og sine erfaringer som hun deler med oss lesere.

Maryse Condé

Maryse Condé (f. 1937) er den av de nominerte som ligner mest på tradisjonelle nobelprisvinnere. Hun har vært på bettinglistene i flere år, og har en langt forfatterskap bak seg. Eller, som Chauncey Mabe skrev i sin begrunnelse for hvorfor Condé fortjente å vinne Nobelprisen tilbake i 2010:

«Conde’s resume would seem to have everything the Mandarins in Stockholm hold dear: She’s a relatively obscure Third World novelist. She writes in French. Her characteristic themes are race, gender, oppression and the search for personal identity and social justice in the Pan-African diaspora. Best of all, she’s not American!»

Condé er fra Guadeloupe i Karibien og har gjort den franske regionen synlig i gjennom sin litteratur. Hun er samtidig opptatt av temaer større enn den ene regionen, som Mabe også understreker. Det har vært kontroverser knyttet til hennes forfatterskap da hun store deler av livet har bodd utenfor Guadaloupe. Spørsmålet blir dermed, er hun guadaloupisk nok?

Lån Maryse Condés bøker på Deichman

Uavhengig av hennes geografiske tilhørighet har hennes bøker høstet anerkjennelse i store deler av verden. Hun er Professor Emerita i fransk ved Columbia University, og har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. I 2015 var hun nominert til Man Booker International Prize og ble intervjuet av Words without borders om hvordan det er å bli oversatt fra fransk til engelsk. Til det svarte hun:
– Translation is a completely new work with a new musicality and inner sounds. But I have complete confidence in my English-language translator.
I det samme intervjuet ble hun spurt om hvilke forfattere som har inspirert hennes egen skriving. Der finner vi mange kjente, vestlige navn som Marguerite Duras, Philip Roth og Virginia Woolf, men også mindre leste forfattere som Aimé Césaire og Frantz Fanon.

Maryse Condé er en forfatter med en solid litterær bakgrunn med røtter i hennes akademiske virke. Selv er hun mest kjent for sine historiske romaner, og aller fremst boka Segu : murer av leire som utspiller seg i Mali. Om forfattervirket sa Condé følgende i et intervju med The Thornfield Review:
– A writer is a dreamer. A book is the fruit of her imagination, complex and full of diverse ideas.

Neil Gaiman

Neil Gaiman (f. 1960) er nok det mest kjente navnet og den minst sannsynlige vinneren av en tradisjonell nobelpris. Han har en enorm produksjon bak seg, som rommer både romaner, barnebøker, dataspill og tegneserier. Han har også en enorm fanskare verden over, og vi har snakket med en dem, våre egen bibliotkar Bodil Aga Aandstad.

Hvilke kvaliteter setter du størst pris på ved Neil Geimans forfatterskap?
Gaiman har en genuin interesse for og kunnskap om mytologi og religion, og dette er en rød tråd gjennom hele forfatterskapet hans.  Der jeg synes mange forfattere bruker denne kunnskapen intellektuelt og ikke evner å gjøre den emosjonelt tilgjengelig, klarer Gaiman ofte akkurat dette. Han gir det psykologisk verdi.

Samtidig som han evner å dra mytologien inn i hverdagen og menneskeliggjør den, har han også evnen til å gjøre humor ut av den. Se bare på den sprelske skrøneboka Fortunlately, the milk.  Der vandrer han gjennom mange eventyr bare ved hjelp av en far og en melkekartong. Det er helt tullerusk, men også morsomt og lærerikt. Jeg har brukt den i klasser på barneskolen, og den fører ofte til samtaler om både eventyr, foreldre og tradisjoner.

Lån alle Neil Gaimans bøker på Deichman

Hvorfor fortjener han å vinne prisen?
Om Gaiman er den som trekker det lengste strået er det en seier for de som tror på viktigheten av fantastisk litteratur. Mye av denne har blitt undervurdert hva prisutdelinger angår. Gaiman har en stor tilhengerskare, og denne har han klart å få ved å ha et bredt forfatterskap. Han evner å treffe alle, fra de minste barna og til de godt voksne. Det er godt gjort. Samtidig har han et engasjement for viktigheten av litteratur og lesing. Han ser verdien i kunsten, samtidig som han klarer å gjøre den tilgjengelig for de som trenger den.

Hvis man ikke har lest noe av Gaiman tidligere – hvilken bok anbefaler du å begynne med?
Har du barn så begynner du med Atsjo, Coraline eller Havet i enden av veien, men generelt vil jeg anbefale å starte med The Sandman. Disse tegneseriebøkene er portalen inn i hans verden, og er de som har preget meg mest. Seriens hovedperson er Drømmekongen. Vi følger ham gjennom flere bind, på reiser med og uten sine søsken: de endeløse. For meg ble det sterkt å møte Drømmekongen. Det er det nok mange som føler. Man opplever denne skikkelsen som et menneske, en som har en arbeidsoppgave som tidvis er helt umulig. Spesielt i samtale med hans søster, Døden, blir dette nesten absurd. For Døden er så lykkelig og vakker. Hvordan kan Drømmekongen da være så melankolsk og fanget av seg selv? Burde det ikke være omvendt? De endeløse er en søskenflokk på godt og vondt, men vi møter også religiøse skikkelser. I det hele tatt: en flott vei inn i forfatterskapet.

 

 

 


DENNE ARTIKKELEN ER HENTA FRÅ Deichmans litteraturblogg